Skip links

Θοδωρής Τζούμας

• Δήμαρχος Σκιάθου (2019-2023)
• Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» (2010-2020)
• Γ. Γραμματέας του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου (2018-2020)
• Μέλος του Δ. Σ. της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου (2017-2019)
• Μέλος του Δ. Σ. της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών (2019-2022)
• Μέλος του Δ. Σ. του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης/Συμβούλιο της Ευρώπης (2015-2019)

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (Video)
ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ (Video)
ΔΡΑΣΕΙΣ (Video)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Video)

Ο Θοδωρής Π. Τζούμας γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1979. Σπούδασε Γεωπονία στη Θεσσαλονίκη (ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης), και με την αποφοίτησή του εισήχθη στο τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κατατακτήριες εξετάσεις. Μιλάει δύο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Ιταλικά και έχει άριστη γνώση Η/Υ. Από το 2008 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Σκιάθο, στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση.
Παράλληλα, έχει έντονη εθελοντική παρουσία σε συλλόγους της Σκιάθου, όπως στην Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου (Αντιπρόεδρος 2009-2016), το Πολιτιστικό Εργαστήρι (Ιδρυτικό Μέλος και Γραμματέας 2009-2017), το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου (Ιδρυτικό Μέλος και Κοσμήτορας 2015-2017), ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» (Μέλος του ΔΣ 2010-2012, Πρόεδρος 2012-2018).

Επιπλέον, συμμετέχει, ως μέλος οργανωτικών επιτροπών, σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Συνέδριο για το έτος Αλ. Παπαδιαμάντη-2011, πρόγραμμα Skiathos Host-Town των Special Olympics 2011.
Το διάστημα 2010-2015 εργάζεται για το πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Το πρόγραμμα έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Europa Nostra με το Grand Prix. Για τις ανάγκες του προγράμματος ταξιδεύει σε περισσότερα από 20 νησιά ως ένας από τους κύριους συντελεστές του προγράμματος, που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων για την αειφόρο ανάπτυξη και την καταγραφή καλών πρακτικών.

Το 2017 βραβεύεται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την εν γένει εθελοντική του προσφορά, σε εκδήλωση στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 45 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού.

Το 2019 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών. Για πρώτη φορά συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Σκιαθίτης.
Από τη θέση του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», αναπτύσσει σημαντική δράση και συνεργασίες, με στόχο την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος, και την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάτων της Σκιάθου. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές είναι:
• Η συνεργασία με το Υπουργείo Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναστήλωση του Κάστρου, την αποκατάσταση των καθολικών των Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς, αλλά και για την ανάδειξη σημαντικών μνημείων, όπως οι προτομές του Αλ. Παπαδιαμάντη και του Αλ. Μωραϊτίδη, του Ηρώου.
• Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη του κοιμητηρίου Σκιάθου στον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, ο οποίος ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα. Ο Οργανισμός ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και για πρώτη φορά συμμετέχει Έλληνας στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Για τη δράση του βραβεύθηκε ως ιδιαίτερα ενεργό μέλος στο Ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού στο Ίνσμπρουκ, τον Σεπτέμβριο του 2018.

• Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον χαρακτηρισμό ως «προστατευόμενου» του παραδοσιακού λιθόστρωτου του οικιστικού ιστού του οικισμού της Σκιάθου.
• Η συνεργασία με τον ΕΟΤ για την εκπόνηση της μελέτης «Οικοτουριστικές διαδρομές Δήμου Σκιάθου» για τη διάσωση και αποκατάσταση των ιστορικών μονοπατιών.
• Η αναστήλωση των ιστορικών πηγών της Σκιάθου «Προφήτη Ηλία» και «Πρυί».
• Η συνεργασία με τον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από όπου προέκυψε η μελέτη για την ποιοτική-τουριστική αναβάθμιση της Σκιάθου.
• Η συνεργασία με την οργάνωση Monumenta, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για το πρόγραμμα καταγραφής και ανάδειξης των κτιρίων του 19ου και 20ού αιώνα.
• Η συνεργασία με εμβληματικούς πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως με την Εθνική Λυρική Σκηνή για την παρουσίαση σε παγκόσμια πρώτη αποσπασμάτων της όπερας «Η Φόνισσα» το 2014, τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα και το Newport-Skiathos Club της αδελφοποιημένης με τη Σκιάθο πόλης Newport της πολιτείας Rhode Island των ΗΠΑ.
• Η συνεργασία με μεγάλα μουσεία της χώρας για τη διοργάνωση εκθέσεων, όπως με το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (τμήμα εκθέσεων).

Βραβεύεται το 2018 για τη Δράση “Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή” με το βραβείο Bravo Award από το QualityNet Foundation. Την απονομή κάνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Για την προστασία της μοναδικής φύσης της Σκιάθου, προκάλεσε συνέργειες και συνεργασίες με μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

• Καθιέρωσε και διεύρυνε τη διοργάνωση του ετήσιου προγράμματος «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή», κατά τη διάρκεια του οποίου απομακρύνονται τόνοι απορριμμάτων από πολλές περιοχές, όπως παραλίες και δάση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών, μελών συλλόγων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Η δράση βραβεύθηκε με το βραβείο BRAVO 2018, τον Δεκέμβριο του 2018, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό. Το BRAVO, ένας θεσμός που, εδώ και 9 χρόνια, υλοποιείται από το QualityNet Foundation, αναπτύσσει έναν ετήσιο κοινωνικό διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνία των Πολιτών.
• Συνεργάστηκε με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για τη δενδροφύτευση 1.000 κουκουναριών στον βιότοπο των Κουκουναριών το 2015.
• Συνεργάστηκε με τη HELMEPA για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος το 2016.
• Συνεργάστηκε με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS για την εφαρμογή προγράμματος κατάργησης της πλαστικής σακούλας 2016-2017.
• Ανέλαβε τον συντονισμό των ενεργειών για τη δωρεά στον Δήμο Σκιάθου πυροσβεστικού οχήματος και διασωστικού εξοπλισμού (2013).
• Εφάρμοσε μέτρο πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης πυρκαγιάς στη δασική περιοχή Μαντράκι.

100+
Εκδηλώσεις
150+
Δράσεις
140+
Συνεργασίες

για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, τον Άνθρωπο, τον Τουρισμό

Για την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάτων έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και ανέπτυξε συνεργασία με διάφορους Οργανισμούς και εταιρείες, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, οι οργανώσεις «Αποστολή-Άνθρωπος» για τα προγράμματα «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα» και «Στηρί-ζουμε: Ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους», ο «Δεσμός» για τη δωρεά τροφίμων, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάς υποδημάτων, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για το πρόγραμμα υποστήριξης μηνιαίας βοήθειας 53 οικογενειών κατά το διάστημα 2012-2014, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού για τη δωρεά φαρμάκων προς το Κέντρο Υγείας.
Για την προώθηση και προβολή της Σκιάθου, οργάνωσε Γραφείο Τύπου στον πολιτιστικό σύλλογο, με αποτέλεσμα την άριστη συνεργασία με τοπικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Don`t copy text!